Hyperpigmentaatio on monia haastava vaiva, joka on yksi vaikeimmista ihonhoidon haasteista taklattavaksi. Hyperpigmentaatiota voi ilmetä kellä vain ja iän myötä se on enemmän nähtävissä iholla. Tämä haaste on myös hyvin tunnettu Koreassa ja siksi korealaisesta kosmetiikasta löytyy monia tuotteita, jotka on suunniteltu hyperpigmentaation hoitoon. Tässä artikkelissa puhumme siitä, mitä hyperpigmentaatio on, miksi sitä tulee iholle, miten sitä voi ennaltaehkäistä ja miten sitä voi hoitaa ✨Lopussa jaamme myös suosituksemme tuotteista eri ihotyypeille ❤️
Mitä on hyperpigmentaatio?
Hyperpigmentaatio on erilaisia iholla esiintyviä pigmenttihäiriöitä. Sitä on eri muotoja, puhutaan joko tulehduksen jälkeisestä hyperpigmentaatiosta eli PIH (post-inflammatory hyperpigmentation), melasmasta tai maksaläiskistä, joita tulee iän myötä. Hyperpigmentaatiota voi esiintyä kaikissa ihosävyissä, aina vaaleista tummimpaan, joten aihe koskettaa todellakin kaikkia!
Miksi hyperpigmentaatiota ilmenee?
Ihomme sisältää melaniinia eli ihon värin aikaan saavaa ainesosaa, jota tuottaa epidermiksen pohjakerroksessa sijaitsevat solut nimeltä melanosyytit. Melanosyytit saattavat hieman "riehaantua", kun niitä triggeröivät asiat ärsyttävät niitä, kuten jokin tulehdus (esimerkiksi finnit), hormonit ja UV-säteily. Melanosyyteistä löytyy melanosomeja, jotka ovat iso tekijä ihonsävyn ja hypierpigmentaation muodostumisessa. Kun iholla on syystä tai toisesta ärsytystä, tyrosinaasi niminen entsyymi alkaa ylituottamaan pigmenttiä melanosomeissa. Nämä syntyneet melaniinipigmentit siirtyvät lopulta lähemmäs ihon pintaa keranosyyttisoluissa, jolloin tämä ylimääräinen melaniini näkyy iholla tummina läikkinä tai pisteinä. Selkeää, eikö?
Myös geenit vaikuttavat - tietyillä ihmisillä ja ihmisryhmillä on voimakkaampi taipumus hyperpigmentaatioon. Tutkimusten mukaan hyperpigmentaatio on erityisen haastava ongelma tummemmilla ihotyypeillä. Tämä johtuu siitä, että tummemmassa ihossa melaniinia on valmiiksi enemmän. Myös raskauden aikana tai joidenkin hormonaalisten lääkitysten aikana hyperpigmentaatio, etenkin melasma saattaa olla ongelma.
Ennaltaehkäisy: kaiken A ja O
Paras tapa hoitaa ihoa on keskittyä ennalta ehkäisyyn ❤️ Varsinkin hyperpigmentaation tapauksessa, joka on yksi sinnikkäimmistä iho-ongelmista, jonka hoitaminen vie aikaa ja pahimmissa tapauksissa jonkin verran rahaa. Joten aloitetaan perusteista!
Emme voi vaikuttaa geeneihimme, mutta voimme tehdä jotain, joka ehkäisee hyperpigmentaation muodostumista: käyttää aurinkorasvaa. UV-säteily on yksi yleisimpiä syitä hyperpigmentaation ilmenemiseen, joten aurinkorasva on aivan välttämätön - olipa ihosi sävy mikä tahansa!
Eli nro 1 on aurinkorasvan käyttö 🌞
Myös monet tulehduksia aiheuttavat "toimenpiteet" on hyvä minimoida. Näihin kuuluvat mm. finnien puristelu, ihon ylimääräinen näprääminen ja muu ihon kovakourainen käsittely (komedoraudat ja muut vastaavat kotona käytettävät välineet), joka voi aiheuttaa tulehduksen iholle. Hyperpigmentaation hoidossa hellävaraisuus on aina tärkeää!
Hoito: monia keinoja kirkastaa ihoa
Hyperpigmentaation hoitamista voidaan lähestyä eri kulmista: ennaltaehkäisy, melaniinin tuotannon vähentäminen ja ihon tehokas uusiutuminen. Käsittelimme äskeisessä kappalessa ensimmäisen vaiheen ja nyt käymme loput kaksi vaihetta läpi.
On olemassa monia ainesosia, joilla on tutkittu olevan hyperpigmentaatiota helpottavia ominaisuuksia. Koreassa näitä sisältävistä tuotteista käytetään usein termiä "kirkastava" tai jopa "vaalentava", mutta näiden ensisijainen tarkoitus on ihon sävyn tasoitus ja hyperpigmentaation hoitaminen. Muutamia tutkituimpia ainesosia, jotka hillitsevät tyrosinaasin toimintaa (se aiemmin mainittu entsyymi, joka muodostaa pigmenttiä, muistitko vielä?)
- Askorbiinihappo eli vanha tuttumme C-vitamiini
- myös muut C-vitamiinijohdannaiset kirkastavat ihoa, mutta niitä ei ole tutkittu yhtä kauan ja syvällisesti kuin puhdasta askorbiinihappoa
- Alpha Arbutiini (hydrokinonin turvallisempi sukulainen)
- Glabridin, jota löytyy lakritsinjuuresta
- Atselaiinihappo
- Niasiiniamidi korkeissa pitoisuuksissa (<5%)
- Riisi
Toinen tapa taklata hyperpigmentaatio on tehostaa ihon uusiutumista - näihin auttavat muun muassa happokuorinnat ja retinoidit. Nämä eivät välttämättä itsessään riitä hyperpigmentaation hoitamiseen, mutta niilläkin voi päästä jo pitkälle, etenkin retinoideilla ja BHA:lla eli salisyylihapolla, jotka vaikuttavat syvemmällä ihossa.
Parhaat tulokset on saatu, kun yhdistetään nämä kaikki keinot: ennalta ehkäisy, tyrosinaasin estäjät ja ihon tehostettu uusiutuminen.
Esimerkki ihonhoitorutiini hyperpigmentaatiosta kärsivälle:
- kasvojen hellävarainen pesu, esimerkiksi:
hwarang Bellflower Cleansing Balm ja ongredientin hennosti kuoriva ja rauhoittavageeliputsari - toner/essence, esimerkiksi: kuivalle iholle sopiva
Anuan riisiä ja keramideja sisältävä toner tai rasvoittuvalle iholle sopivaAbout Me C-vitamiinia sisältävät toner padit -
seerumi: aamuisin
23% puhdasta C-vitamiinia sisältävä Cosrx seerumi tai 5% niasiiniamidia sisältäväAxis-Y dark spot correcting glow serum -
--> illalla retinolia ja lakritsinjuurta sisältävä
Some By Mi retinol intense seerumi Anua Retinol 0.3 % + Niacin Renewing Serum
-
--> illalla retinolia ja lakritsinjuurta sisältävä
- aurinkorasva: ihoa tyynnyttävä
SKIN1004 tea-trica sun milk spf 50 - illalla korvaa aurinkorasva ihoa rauhoittavalla kosteusvoiteella, esim.
Puriton Wonder Releaf hajusteeton kasvovoide - kuorinta: korvaa kerran viikossa retinol seerumi jollain kuorinnalla, esimerkiksi
Isntree Chestnut AHA 8% Clear Essence , jossa on 4% kosteuttavaa ja hellävaraista maitohappoa ja 4% tehokasta glykolihappoa
Muista, että hyperpigmentaation hoitaminen vie aikaa, joten ole kärsivällinen ja anna ihollesi aikaa ❤️ Iho käy läpi täyden uusiutumisen keskinmäärin 2kk aikana, joten siksi on hyvä antaa vähintään 2kk aikaa, jotta ensimmäisiä tuloksia alkaa näkymään.
(Hyvin vaikeissa tapauksissa, kun hyperpigmentaatio on todella voimakasta, on mahdollista myös hakea lääkärin apua ja saada vaivaan reseptilääke. Myös klinikoilla suoritettavat laserhoidot on yksi tehokas vaihtoehto hyperpigmentaation hoitoon.)
Lähteet:
Dr. Wong, M. The Science of Beauty. 6/2024. pages 115-116. How can I treat dark spots and uneven pigment? Viitattu 6.11.2024.
Dr. Yoo, J. Differential diagnosis and management of hyperpigmentation, Clinical and Experimental Dermatology, Volume 47, Issue 2, 1 February 2022, pages 251–258. Viitattu 6.11.2024. https://doi.org/10.1111/ced.14747