Voisi kuvitella että aasialaiset ihonhoitorutiinit ja kosmetiikka olisi hyvin samankaltaista keskenään, mutta todellisuudessa ne eroavat toisistaan hyvinkin merkittävästi. Kaikki riippuu siitä, mitä missäkin kulttuurissa arvostetaan ja siten mitä kosmetiikalla ja ihonhoidolla pyritään saavuttamaan.
Olet varmastikin kuullut korealaisesta lasi-ihosta (glass skin) ja sen tavoittelusta, mutta oletko kuullut J beautyn eli japanilaisen ihonhoidon mochi-ihosta? Japanilainen rutiini keskittyy hellävaraisiin ja ihoa tehokkaasti ravitseviin tuotteisiin, joilla pyritään saavuttamaan tämä niin sanottu mochi-iho, joka siis tarkoittaa nimenomaan sitä riisistä valmistettua, hyvin pehmeää ja kimmoisaa herkkua, joka nousi vuonna 2023 hittituotteeksi myös Suomessa. Tavoiteltu mochi-iho on lähes vauvaihomainen, erittäin pehmeä, kosteutettu ja rypytön.
Löydät J-beauty kosmetiikkaa myös Yeppon valikoimista, kurkkaa täältä!
Japanilainen ihonhoitorutiini
Ehkä hiukan yllättäen japanilainen ihonhoitorutiini on verrattain yksinkertainen ja lyhyt. Yksinkertaisuudessaan japanilainen aamuinen ihonhoitorutiini on seuraavanlainen:
- Vesipohjainen puhdistustuote
- Hoitoneste (joka muuten tunnetaan sekä Koreassa että Japanissa termillä lotion, joka on eri asia kuin länsimainen lotion -termi, jolla viitataan pääasiassa emulsiovoiteeseen)
- Seerumi
- Kosteusvoide
- Aurinkovoide
Iltarutiinissa puhdistusvaiheeseen lisätään myös öljypohjainen puhdistustuote kuten korealaisessa rutiinissakin, jotta iholta saadaan tehokkaasti puhdistettua kaikki meikki, aurinkovoide ja päivän aikana kertynyt lika ja tali. Lisäksi hoitonesteen jälkeen käytetään tarvittaessa iholle sopivaa naamiota.
Japanilainen ihonhoito painottaa tuotteiden valintaa ihontyypin ja -kunnon sekä vuodenajan mukaan.
Ihonhoito vuodenaikojen mukaan
Japanilaisessa ihonhoidossa kevät on muutoksen aikaa, ja sen myötä iho muuttuu helposti herkäksi lämpötilamuutosten ja ilmansaasteiden takia. Tämän vuoksi iho tulisi heti kotiin tultua puhdistaa huolellisesti ja huolehtia kosteutuksesta ihon suojakerroksen normaalin toiminnan ylläpitämiseksi. Kesällä japanilaiset pitävät erityistä huolta aurinkosuojan käytöstä, aivan kuten korealaisetkin. Liiallinen altistuminen auringolle voi aiheuttaa ihon kuivuutta, tummia läiskiä sekä juonteita, joten aurinkovoiteen käytöstä ei tingitä. Myös hikoilu ja ilmastointi voivat aiheuttaa iho-ongelmia, joten ihon kosteutuksesta on tärkeä huolehtia myös kesällä.
Kesän jäljiltä ihokerrokset ovat saattaneet paksuuntua UV-säteilyn vaikutuksesta, mikä johtaa melaniinin määrän lisääntymiseen ja siten maksaläiskiin. Vaurioiden korjaamiseksi japanilaiset suosivat kevyitä kuorivia puhdistustuotteita sekä hoitonesteitä. Ilma muuttuu syksyllä kuivemmaksi talven lähestyessä, joten jälleen on aika huolehtia kosteuttavien tuotteiden käytöstä. Talvella japanilaiset vaihtavat hellävaraisiin puhdistustuotteisiin, jotta ihon luonnollinen kosteus- ja öljytasapaino ei kärsi. Myös kosteuttavia naamioita suositellaan käytettäväksi muun ihonhoitorutiinin lisänä entistä enemmän.