Fermentering är ett traditionellt och urgammalt sätt att bevara ingredienser med hjälp av sina egna mikrober. Med hjälp av jäsning blir råvarorna surare, vilket inte bara förhindrar tillväxten av skadliga mikrober, utan också förändrar deras näringsegenskaper.
Du är förmodligen mer bekant med jäsning som en del av matberedningen och konserveringsprocessen; kärnmjölk, yoghurt och naturligtvis kimchi kommer att tänka på först.
Fermentering har dock också en mycket lång tradition som en del av den koreanska kulturen Hanbang kosmetik tillverkning. Många koreanska hudvårdsprodukter innehåller fermenterade ingredienser som grönt te, ris och ginseng.
Fördelar med fermenterade ingredienser i kosmetik:
- Hjälp till att balansera hudens pH-balans.
- Jäsning ökar koncentrationen av de aktiva ingredienserna i råvaran och minskar den molekylära strukturen, vilket underlättar deras upptag i huden.
- Lindrar inflammation och hudirritation.
- Stöd kollagenproduktionen.
- De skyddar huden från fria radikaler (t.ex. solstrålar).
Vår hud har sin egen naturliga mikrobiom, som består av en bakteriestam som lever på hudens yta, vilket hjälper huden att skydda sig mot yttre stimuli. Probiotika (peptider, syror och enzymer) som produceras under jäsning matar och vårdar hudens mikrobiom, vilket i sin tur stödjer funktionen av hudens skyddsvägg och minskar hudens inflammation och känslighet, vilket leder till friskare hud.
Enligt forskning förstärker fermenterat korn och sojabönor hudens fuktgivande effekt. Hälsofördelarna med jäsning inom hudvård har fortfarande studerats relativt lite, men metodens historia inom koreansk kosmetik (och många andra kulturer i öst) går långt tillbaka i tiden.
Till exempel [Mixsoon] Panax Ginseng Root Essence som anv'nder röd ginseng innehåller massor av antioxidanter, främjar kollagenproduktionen och stimulerar hudens regenerering.
[I'm From] Ginseng Eyecream är en mycket närande anti-aging ögonkräm som innehåller tre olika ginsengextrakt. [Beauty of Joseon] Ginseng Cleansing Oil är en återfuktande rengöringsolja (och en av Yeppo-teamets favoriter) som innehåller t.ex. sojabönolja och ginsengfröolja.
Källor [1]