Allt du behöver veta om hudbarriären: Skador, symtom och behandling
Den roll som hudens skyddande lager har för hudens hälsa är avgörande. Det fungerar som en barriär mot miljöns skadliga effekter och hjälper till att upprätthålla fukt i huden. När skyddsbarriären är skadad kan det leda till många hudsjukdomar och problem. I den här artikeln diskuterar vi vikten av hudens skyddsbarriär, symptomen på dess skador och behandlingsalternativ.
Vad är skador på hudens skyddsbarriär?
Hudens skyddande lager består av fetter som lipider och ceramider och återfuktande faktorer som hyaluronsyra. Denna blandning bildar ett ytskikt på huden som hjälper till att behålla fukten och på så sätt skyddar huden från yttre stimuli.
Skador på hudens skyddsvägg kan uppstå av många anledningar, såsom:
- Överdriven tvätt: Att tvätta huden onödigt ofta eller använda rengöringsmedel som är för starka för hudens behov kan ta bort hudens naturliga oljor och därmed försvaga skyddsbarriären.
- Överdriven exfoliering: Exfoliering rekommenderas för alla hudtyper, men med för starka produkter eller exfoliering onödigt ofta, kan lätt skada hudens skyddande lager.
- Torrhet: Klimatförhållanden, såsom kall eller torr luft, kan torka ut huden och orsaka skador på skyddsväggen.
- UV-strålning: Överdriven exponering för solens UV-strålning kan skada hudens skyddsvägg och orsaka bland annat för tidigt åldrande av huden.
- Kemiska ämnen: Vissa kemikalier kan irritera huden och skada den skyddande barriären. Till exempel kemisk peeling som är för stark är ett bra exempel på detta, men aktiva ingredienser som är för starka eller fel typ för din hudtyp kan också orsaka skada.
Symtom på skada på hudens skyddsbarriär
Skador på hudens skyddsvägg kan uppstå på många sätt, såsom:
- Torrhet: En minskning av fukthalten i huden är ett av de första tecknen på skada på skyddsbarriären. Huden kan kännas torr och fjällande.
- Utslag: Försvagning av hudens skyddsvägg kan utsätta huden för infektioner och utslag, såsom eksem eller psoriasis.
- Irritation: Hudirritation och rodnad kan vara tecken på att det finns problem med balansen i skyddsbarriären.
- Känslighet: En skadad skyddsvägg kan göra huden känsligare för yttre stimuli, inklusive kosmetika.
- Klåda: Torrhet och irritation i huden kan orsaka klåda, vilket kan vara ett tecken på en försvagning av skyddsbarriären.
Behandling av den skadade hudens skyddande barriär
Lyckligtvis finns det många sätt att behandla och stärka hudens skyddande barriär. Här är några tips:
- Fuktgivande krämer: Använd fuktgivande produkter som hjälper till att återställa fukt till huden och stärker det skyddande lagret.
- Miktig rengöring: Undvik starka rengöringsmedel och föredrar istället milda formula som inte torkar ut huden.
- Solkräm: Kom ihåg att applicera solkräm varje dag för att skydda huden från UV-strålar, för att förhindra både barriärskador och förtida tecken på åldrande, där UV-strålning definitivt är den största faktorn.
- Diet: Ät en balanserad kost rik på antioxidanter och fetter som kan hjälpa till att stärka den skyddande barriären från insidan.
- Undvik irriterande ämnen: Undvik starka kosmetiska produkter, såsom mekaniskt exfolierande produkter, som kan irritera huden och därmed försvaga den skyddande barriären.
De bästa ingredienserna och produkterna för att behandla skadad huds skyddande barriär
Här är några av de bästa ingredienserna och produktförslagen som kan hjälpa till att stärka och reparera hudens skyddande barriär:
- Centella är en traditionell koreansk hanbang-ingrediens som effektivt lugnar hudirritation , hjälper till att behålla hudens fuktighet och har en naturlig antiinflammatorisk effekt.
- Grön kameleont eller hjärtblad lugnar huden och hudinflammationer.
- Pujo eller mugwort lugnar huden effektivt och minskar rodnad. Dessutom hjälper den till att balansera hudens fuktbalans och har en terapeutisk antiseptisk effekt.
- Ceramider är naturliga fetter som är en integrerad del av hudens skyddande barriär. Genom att lägga till produkter som innehåller ceramider till din hudvårdsrutin kan du hjälpa till att stärka hudens skyddande barriär och förhindra att fukt avdunstar.
- Panthenol eller vitamin B5 lugnar irriterad hud och mindre ytinfektioner, lindrar klåda och återfuktar huden.
- Hyaluronsyra är en effektiv fuktighetskräm som hjälper till att återställa fukt till huden och förbättra funktionen av skyddsväggen.
- Niacinamid är en kraftfull antioxidant som kan hjälpa till att minska inflammation och förbättra funktionen hos den skyddande barriären.
- Aloe vera är en lugnande ingrediens som kan hjälpa till att minska inflammation och irritation och främja barriärläkning. Aloe vera kan också förstärka effekten av andra lugnande ingredienser, som grön kameleont.
- Antioxidanter som Vitamin C och vitamin E, hjälper till att skydda huden från fria radikaler och för att stärka skyddsväggen.
Hudvårdsprodukter som innehåller dessa ingredienser kan hjälpa till att förbättra hälsan hos den skyddande barriären och främja hudens välbefinnande. Det är dock viktigt att komma ihåg att behoven för varje hud är individuella.
Hälsan hos hudens skyddande barriär är en väsentlig del av hudens övergripande välbefinnande. Dess skador kan leda till många obehagliga symtom, såsom torrhet, irritation och utslag. Lyckligtvis finns det många sätt att behandla och stärka den skyddande barriären för att hålla huden frisk och välbefinnande.
Vår kosmetolog ger råd om att välja rätt produkter även för känslig hud. Men om du har ihållande hudproblem som inte löser sig med vårdprodukter utvalda för hudens tillstånd bör du alltid konsultera en hudläkare för vidare instruktioner och behandling.
Draelos, Zoe Diana. "De senaste kosmetiska metoderna för anti-aging." JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 4.11 (2006): 935-938. Pappas, Apostolos. "Epidermala ytlipider." Dermato-endokrinologi 1.5 (2009): 72-76. Rawlings, Ann V. "Trender inom stratum corneum forskning och hantering av torra hudtillstånd." International journal of cosmetic science 25.1-2 (2003): 63-95. Sivamani, Raja K., et al. "Kliniska effekter av hydrering, återfuktning och pH i huden på mänskligt stratum corneum: En systematisk översikt och metaanalys." JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17.7 (2019): 663-677.